Részletek
Az árpafű közel három tucat vitamint és ásványi anyagot tartalmaz koncentrált formában; különösen gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, B1, B2, B5 (pantoténsav), B9 (folsav) és B12 vitaminban és béta-karotinban, tartalmaz B3, B6, E- és H-vitamint.
Az árpafű gazdag kalciumban, vasban, káliumban. Tartalmazza a következő ásványi anyagokat: nátrium, magnézium, réz, cink, mangán, szelén, foszfor.
18 aminosav található benne (több mint a búzafűben), és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani.
Az árpafűlé kiváló enzimforrás: több mint 80 enzimet azonosítottak benne, de valószínűleg több százat is tartalmazhat.
Az árpafű klorofilltartalma igen magas, így gyulladáscsökkentő hatású.
Sejtjeink a klorofilltartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást. A klorofillnak hihetetlenül sokrétű hatása van, pl. frissebb lesz tőle a bőr, megnövekszik a sejtek energiája.
A füvekből frissen elkészített ital tehát a szervezet regenerálódásához szükséges energiát tartalmaz.
Az árpafű magas rosttartalma segíti az emésztést és a bélműködést.
Szénhidrátjai lassan szívódnak fel, így hosszan tartó energiát biztosít.
Az árpafű nagy mennyiségű esszenciális zsírsavat – pl. linolsavat − tartalmaz.
Az árpafű gazdag triptofánban, melyből az agy a szerotonin nevű „boldogsághormont” állítja elő.
Az árpafű kedvező hatásai
Alkalmas a napi vitamin, ásványi anyag pótlására. Tökéletes táplálkozás kiegészítő mindazok számára, akik rendszertelenül étkeznek, kevés friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, fokozott szellemi vagy fizikai megterhelésnek vannak kitéve.
Az árpafű lúgosítja a szervezetet, leköti a felesleges gyomorsavat.
Az árpafű magas klorofilltartalma megköti a környezeti mérgeket, és segít azokat kiüríteni a szervezetből. Erős méregtelenítő. A klorofillnak gyulladáscsökkentő szerepe is van.
Antioxidáns hatása megvédi a szervezetet az alapvető károsodásoktól, erősíti az immunrendszert, a szív- és érrendszert.
250g zöldárpa italporból kb. 10 liter árpaital készíthető.
Felhasználási javaslat
1-2 teáskanál naponta zöldséglében, juice-ban vagy vízben felrázva. Javasoljuk a por egyenletes felrázását shakerrel.
Gyerekeknek ½ - 1 teáskanál naponta.
Lehetőség szerint a még teljesebb hatás érdekében éhgyomorra igyuk, majd hagyjunk fél óra „előnyt” amíg semmi mást nem fogyasztunk, hogy a benne levő értékes hatóanyagok sértetlenül felszívódhassanak a vérkeringésbe, és eljuthassanak testünk minden építőkövéhez, a sejtekhez.
Az árpafűlé fogyasztásának nincs időben megfogalmazható korlátja, nincsenek ellenjavallatai, mint ahogyan a legegészségesebb élelmiszerek fogyasztásának sincsenek korlátai.