Részletek
TAURIN A SZABAD AMINOSAV
A taurin egy természetben is előforduló kén tartalmú szabad aminosav, ami azt jelenti, hogy nem használódik fel a fehérjék felépítéséhez (nem proteinogén aminosav), és szabad aminosavként találjuk meg a sejteken belül, a mitokondriumokban.
Taurin különösen nagy koncentrációban van jelen az olyan elektromosan ingerelhető sejteket tartalmazó szövetekben, mint az idegsejtek, a szívizom sejtek, az izomsejtek, az agy, a fülek és a szemek retinája. A taurin az epe egyik fő alkotóeleme, epesó képző és a gerincvelőben, a vázizomszövetben, az immunrendszer fehérvérsejtjeiben is jelen van. Ozmolitként hozzájárul a sejtek térfogatának szabályozásához az agyban és a vesében.
TAURIN FONTOSSÁGÁNAK FELISMERÉSE
A taurint akkor kezdték kutatni, amikor észrevették, hogy koraszülött, tápszerrel táplált csecsemők plazmájában a taurin szint a normál tartomány alatt volt található. Taurinhoz a csecsemők anyatejjel jutnak.
Későbbi kutatásokban bebizonyosodott, hogy ahogy nő a kor, úgy csökken a taurin szintje, és a csökkenő taurinszint a taurinban gazdag szervek panaszaival korrelálnak, mint az idegek, agy és szív.
A taurin cukorbetegség, látás és hallásromlás, szív és érrendszeri panaszok vagy stressz esetén különösen esszenciálissá válik.
TAURIN AZ ÉLELMISZEREKBEN
A taurin a legnagyobb mennyiségben a rákfélékben és kagylóban van jelen, kisebb mennyiségben a húsokban és tejtermékekben. Ezért a taurin szint vegánoknál is csökkenhet, hiszen taurin nem található a növényi táplálékban (kisebb mennyiségben néhány algát leszámítva).