Részletek
ANANÁSZ A BROMELAIN (BIOLÓGIAILAG AKTÍV NÖVÉNYI FEHÉRJE) TERMÉSZETES FORRÁSA
AZ ANANÁSZ NÖVÉNY SZÁMOS TRÓPUSI ÉS SZUBTRÓPUSI ORSZÁGBAN TEREM, PÉLDAKÉNT EMLÍTVE THAIFÖLDÖN, INDONÉZIÁBAN, KENYÁBAN, MALAJZIÁBAN. AZ ANANÁSZ A 3. LEGFONTOSABB TRÓPUSI GYÜMÖLCS, A BANÁN ÉS A CITROM UTÁN. A GYÜMÖLCSÖT MÁR KOLOMBUSZ KRISTÓF 1493-AS ÉRKEZÉSE ELŐTT A DÉL-AMERIKAI ŐSLAKOSOK MÁR KORÁBBAN HÁZASÍTOTTÁK. AZ „ANANÁSZ” SZÓT AZ EURÓPAI FELFEDEZŐK HASZNÁLTÁK A GYÜMÖLCS LEÍRÁSÁRA, AMELY A FENYŐTOBOZHOZ HASONLÍT.
(forrás: Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnology research international, 2012, 976203).
A bromelain egy fehérjebontó (proteáz) enzim, ami természetes módon megtalálható a trópusi ananász gyümölcsben, de legnagyobb mennyiségben (koncentrációban) a gyümölcs szárában. A bromelain mennyisége nagyjából a felét teszik ki az ananászban megtalálható összes fehérjének.
(forrás: Hassan, A., Othman, Z., Siriphanich, J., 2011. Pineapple (Ananas comosus (L.) Merr.). In: Yahia, E.M. (Ed.), Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits. Volume 4: Mangosteen to White Sapote. Woodhead Publ. Ltd., Cambridge, pp. 194–217).
Fontos megjegyezni, hogy a szárban és a gyümölcsben levő bromelain eltérő (enzimatikus) tulajdonságokkal rendelkezik. Kémia felfedezése 1875-höz köthető. Az emberi szervezetben viszonylag kevés, de szignifikáns mennyiségű bromelain tud felszívódni.
(forrás: Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnology research international, 2012, 976203).
KERESD A MAGAS ENZIMAKTIVITÁSSAL RENDELKEZŐ BROMELAIN TERMÉKEKET!
A BROMELAIN ENZIM MEGFELELŐ HATÉKONYSÁGÁT, NEM ELEGENDŐ PUSZTÁN A HASZNÁLT MENNYISÉGEK ALAPJÁN ÖSSZEHASONLÍTANI (PL. MG-BAN). SOKKAL PONTOSABB AZ ÚGYNEVEZETT GDU-T ALKALMAZNI, ANNAK ELDÖNTÉSÉRE, HOGY MILYEN BROMELAINT VÁLASSZUNK, ÉS MELYIK ÖSSZETEVŐ RENDELKEZIK MAGASABB AKTIVITÁSSAL.
A GDU KIFEJEZÉS (ZSELATIN EMÉSZTÉSI EGYSÉG) AZ ENZIMAKTIVITÁS STANDARDIZÁLÁSÁRA SZOLGÁL ÉS A TERMÉKBEN FELHASZNÁLT ALAPANYAG MINŐSÉGÉT TÜKRÖZI, AMELYET 1 G-RA VETÍTVE, RITKÁBB ESETBEN A TERMÉK NAPI ADAGJÁRA ÁTSZÁMOLVA SZOKTAK MEGADNI.
KICSIT TUDOMÁNYOS SZEMMEL A GDU A KÖVETKEZŐT JELENTI:
GDU (zselatin emésztési egység): Egy egység, az az enzimmennyiség, amely 1,0 mg amino-nitrogént hidrolizál zselatinból 20 perc elteltével, 4,5 pH-értéken 45 °C-on.
A NATUR TANYA® E. ANANÁSZ NÖVÉNYI KAPSZULA TERMÉKBEN HASZNÁLT TERMÉSZETES BROMELAIN ENZIM - RENDKÍVÜL MAGAS 2650 GDU/G ENZIMAKTIVITÁSSAL RENDELKEZIK, EZ 4 KAPSZULÁBAN 1590 GDU ÖSSZES ENZIMAKTIVITÁST JELENT.
BROMELAIN ENZIM FIBRULINE™ INULIN PREBIOTIKUMMAL
A bromelain enzim FIBRULINE™ inulin prebiotikumot tartalmaz – EZ OLYAN NÖVÉNYI ROST, AMELY SÉRTETLENÜL HALAD ÁT AZ EMÉSZTŐRENDSZEREN, ÍGY ELÉRVE A JÓTÉKONY BÉLBAKTÉRIUMOKAT, MELYEK HASZNOSÍTANI KÉPESEK. Ezt az inulint a Nemzetközi Szabványügyi testület 100%-ban természetes összetevőnek minősítette (ISO 19657:2017- A természetes élelmiszer-összetevőkre vonatkozó fogalommeghatározások és műszaki követelmények).