"Természetesen, megbízhatóan."

rendeles@biotrend.hu

+36 (30) 424 8486

Vitamin tudástár

D-vitamin

Biotrend.hu
2022.07.26 09:42
D-vitamin

kalciferol gyűjtőnév. Több azonos biológiai hatású, de kémiailag egymástól különböző anyagot jelölnek vele. A D-vitamin-hatású vegyületek szteroidszármazékok.

Hiánya gyermekekben angolkórt („csontlágyulás”) okoz, ami abból ered, hogy a csontokba nem épül be megfelelő mennyiségű kalcium. Súlyosabb esetben a csontváz deformálódik, ami csontfájdalommal és izomgyengeséggel jár. Felnőttekben a betegség orvosi neve: Osteomalacia. Csonttöréssel is járhat. Állandóan zárt helyen tartózkodó felnőttek, vagy azok, akik a szabadban a testüket teljesen elfedik ki vannak téve D-vitamin-hiánynak, illetve az abból eredő következményeknek. Az üveg nem ereszti át az UV-fényt, így az azon keresztül érkező fény nem termel a bőrben D-vitamint. Alkalmatlan a D-vitamin pótlására a szolárium, mivel ott nagyrészt UV-A sugárzást alkalmaznak.
Európában, Magyarország földrajzi szélességén nyáron elegendő napi 15 perc szabadban töltött idő a szükséges D-vitamin-mennyiség kialakulásához. Ősztől tavaszig felnőtteknek napi 2000 NE bevitele ajánlott.

A pontos mennyiség függ az étkezéssel szervezetbe jutó kalcium és foszfor mennyiségétől, a fiziológiai fejlettségtől, a biológiai nemtől, az életkortól, a napfénynek való kitettségtől és a bőr pigmentációjától.

D-vitamin legfontosabb forrásai a tőkehalmájolaj, az olajos halak (lazac, makréla stb.), a tojás sárgája, a máj, a margarin (csak ha hozzáadott D-vitamint tartalmaz) és a napfény (nem tartalmaz D-vitamin-t, hanem az a bőrben keletkezik)